Snoeien

Ilex crenata ‘Dark Green’® en ‘Blondie’® laten zich probleemloos in elke gewenste vorm snoeien. Naast blokvormen en zuilen behoren lossen bollen, ‘bijenkorven’, fantasievormen en wolkenformaties tot de mogelijkheden. Hoe meer snoei, hoe compacter de plant.

Bollen en wolken
Ilex crenata ‘Dark Green’® en ‘Blondie’® zijn prima in golvende patronen te knippen, Glooiende vormen waren al te vinden in de vormgeving van de Perzische tuinen van Klein-Azië. De uitvinding van de parkachtige tuin wijst men vaak aan de Perzen toe. Hun ‘paradijzen’, aangelegd nog vóór onze jaartelling, dienden om te ontspannen en te imponeren. Daarvoor creëerden de Perzen landschappen op schaal waarbij glooiende lijnen en snoeivormen de basis vormden. Die glooiende lijnen en snoeivormen zijn nog tot op de dag van vandaag in tuinen terug te vinden.

Lijnen en blokken
Ilex crenata ‘Dark Green’® en ‘Blondie’® zijn ook prima tot dichtgesloten strakke hagen te snoeien. Hagen van slechts tientallen centimeters tot soms enkele meters hoogte en in zowel rechte als gebogen vorm. Ook strakke blokvormen en zuilen behoren tot de mogelijkheden. Die strakke vormgeving kennen we met name uit de Franse tuinstijl. André Le Notre is veruit de bekendste landschapsarchitect die in de 17de eeuw voor Lodewijk XIV de tuinen bij het paleis van Versailles ontwierp. De machtige Zonnekoning wilde zijn gezag ook tot uiting brengen in zijn eigen tuin waar hij met de vele hagen, en dus ook het vele snoeiwerk, de natuur naar zijn hand zette. Ook strakke vormen zoals bij Versailles zijn tot op de dag vandaag in onze tuinen terug te vinden. Ze benadrukken jaarrond de basisvormgeving van elke tuin.

Klik op de foto's

Terug naar overzicht