Wat is Ilex

Bescheiden van omvang, goed te snoeien, wintergroen én winterhard. Dat zijn de belangrijkste kwaliteiten van Ilex crenata.

Revolutie in de tuin

Ilex crenata ‘Dark Green’® en ‘Blondie’® zijn zeer gezonde cultivars die weinig of geen last hebben van ziekten of plagen, goed te snoeien zijn en jaarrond opvallen met hun prachtige bladkleur. Kortom, perfecte planten voor hagen van laag tot hoog en alle andere denkbare snoeivormen. Na de naamsbescherming van deze nieuwe cultivars is de productie flink opgevoerd. Daarmee zijn beide selecties ruim verkrijgbaar in diverse maten.

De eigenschappen Ilex ‘Dark Green’ op een rij

- Ilex heeft geen last van schimmelziekte en ook geen last van vraat door de rups van de buxusmot
- Vanwege die sterke gezondheid zijn (chemische) bestrijdingsmiddelen overbodig, de plant is dus 100% duurzaam
- Ilex is ziekteresistent en dus een duurzame plant in de tuin
- Is verkozen als basisplant voor 27 kilometer aan hagen in de tuinen van Paleis het Loo
- Is een winterharde haagplant
- Verdraagt snoei bijzonder goed
- Is te gebruiken als lage en als hoge haag
- Is te snoeien in blok-, bol-, piramide- en in fantasievormen
- Groeit compact en snel met groeischeuten tot 30 cm per jaar

Historie

Jan Oprins, plantenliefhebber pur sang, is al vele jaren actief met zijn kwekerij in het Belgische Rijkevorsel. Altijd op zoek naar vernieuwingen binnen het immense sortiment tuinplanten. In 1989 zaait hij, vanuit de altijd al aanwezige interesse voor Ilex, zaden met verschillende herkomst van

Ilex crenata. Het gevolg laat zich raden: een veld vol Ilex crenata-varianten waaruit er één direct opvalt door de krachtige groei met jonge scheuten in een lichtgroene kleur. De cultivar krijgt de naam ‘Blondie’®. Niet veel later wordt ook de donkerbladige ‘Dark Green’® geselecteerd vanwege de enorme gelijkenis met Buxus. “Op dat moment echter totaal niet relevant omdat Buxus in grote getallen afzet vond”, vertelt Oprins. Als op de eigen kwekerij de buxusvelden echter steeds meer verzorging vragen, blijkt de gezonde ‘Dark Green’® een goed alternatief. “Nu we zo ver zijn, liggen de verwachtingen voor deze twee Ilex crenata-cultivars zeer hoog omdat ze voor verschillende toepassingen zijn te gebruiken.”

Klik op de foto's