Soorten

Ilex Select™ planten zijn de eerste hulsten met een eigen merknaam en zijn het resultaat van elitaire uitgeselecteerde zaailingen. Ilex Select™ garandeert een hoge kwaliteit, uniformiteit, en soortechte planten.

Soorten

Wat iedereen wil weten over de gezonde, winterharde en weinig eisen stellende Ilex crenata ‘Dark Green’® en ‘Blondie’®.

Hoe is de groeiwijze van Ilex crenata ‘Dark Green’® en ‘Blondie’®?
‘Dark Green’® en ‘Blondie’® zijn beide smal opgaand en vanwege de dichte vertakking prima te gebruiken voor zowel lage als manshoge hagen. Hoogtes tot 2-3 meter vormen geen enkel probleem. 

Wat zijn de verschillen tussen Ilex crenata ‘Dark Green’® en ‘Blondie’®?
‘Dark Green’® groeit na het jaar van aanplanten tot circa 30 cm per jaar, ‘Blondie’® tot circa 40 cm. Het wintergroene blad van ‘Dark Green’® is ovaal en loopt heldergroen uit. Het blad kleurt al snel na het uitlopen donkergroen. Het wintergroene blad van ‘Blondie’® is eivormig tot elliptisch en loopt in het voorjaar lichtgroen uit. In de zomer is het blad heldergroen.

Geven de cultivars van Ilex crenata bloem en bes?
Voor zowel ‘Dark Green’® als ‘Blondie’® geldt dat de bloei onopvallend is met crèmewitte bloemen en dat er na de bloei kleine zwarte besjes volgen. Ook bij de bessen is de sierwaarde te verwaarlozen maar vogels zijn er dol op. 

Wat voor wortelgestel hebben de Ilex crenata-cultivars?
De wortels zijn fijn en dicht vertakt. Ze bevinden zich vooral in de bovenste grondlaag.

Wat is de beste standplaats?
Ilex crenata ‘Dark Green’® en ‘Blondie’® groeien het liefst in de volle zon of halfschaduw. Ook in de diepe schaduw onder bomen doen de planten het goed, echter het blad kleurt dan snel donker. De bodem moet humusrijk, voedzaam en liefst iets vochtig zijn. Goede doorlatendheid is belangrijk, zware kleigrond en/of een hoge grondwaterstand vragen om extra zwarte tuingrond en/of wat compost. Bij voorkeur is de bodem neutraal tot lichtzuur.

Wat is de beste planttijd?
De beste planttijd voor kluitplanten is, afhankelijk van de weersomstandigheden, vanaf eind september tot halverwege mei. Bij vorst ligt de aanplant stil. Planten in container zijn jaarrond te planten. Gebruik bij voorkeur organische meststof, daarmee wordt ook het bodemleven gestimuleerd. Tevens is de werking van organische meststof langer dan bij kunstmest. Bij droge grond is een goede waterhuishouding belangrijk.   

Wat is de beste snoeiperiode?
Ilex crenata is prima te snoeien tot haag, bol, blok, piramide of fantasievorm. Snoeien gebeurt minstens twee keer per jaar. Bij voorkeur in de vroege zomer en een keer in september of oktober. Door  tweemaal te snoeien, blijft de plant zich goed vertakken en de snoeivorm strak. Snoei bij voorkeur nooit op warme dagen. Groot voordeel van Ilex crenata ‘Dark Green’® en Blondie’® is dat de cultivars zich goed herstellen vanuit oud hout.