Ilex dark green

Klik hier voor de actuele lijst met beschikbare Ilex planten

Op buxus gelijkende Japanse hulst, op buxus gelijkende Ilex.

Kwekersrecht: Europees kwekersrecht verleend onder nummer 20072678.

Verspreiding
Deze soort komt voornamelijk voor in Japan, in Hokkaido, Honshu, Shikoku en Kyushu; op vochtige plaatsen in het laagland en in de bergen. De soort werd in 2000 door de boomkwekerij Oprins, België uit jonge zaailingen geselecteerd en werd in 2007 kwekersrechtelijk beschermd.

Groei en kenmerken
Altijd groen, slank opgaand tot heel dichtbegroeid, minder uitstekend dan andere groeiende hulstsoorten, altijd hoger dan breed; groeit onregelmatig bij het ouder worden, dan met afstaande, breed uitgegroeide tot iets overhangende takken (indien niet gesnoeid). Door de grootte en bereikbare hoogte ook geschikt voor meer dan manshoge hagen. Uiteindelijke hoogte en uiterlijk onbekend, vermoedelijk zoals de andere soorten. Heel hoog regeneratievermogen. De schors van de nieuwe loot is bruinig, verdonkert met het ouder worden. Stevig en taai hout.

Grootte en hoogte
Eens volgroeid vermoedelijk tot 3,5 m hoog, op gunstige standplaatsen ook hoger. Jonge plant groeit niet aarzelend, vanaf het 1e standjaar gemiddeld tot 25 cm per jaar. In een container met een heel goede water- en voedingsstoffenvoorziening ook meer. Na meerdere standjaren groeit de plant jaarlijks ook meer, doorheen de jaren 15 cm in de hoogte, 10 cm in de breedte. 6-jarige planten, gemeten vanaf het jaar waarin de toen 15/20 cm grote hulst werd geplant, zijn ongeveer 125 tot 150 cm hoog. Invloed van de snoei hierbij relatief onbelangrijk, aangezien heel sterk regenererend.

Blad
Altijdgroen, afwisselend, ovaal tot elliptisch, gewoonlijk tot 2 cm lang, indien gekweekt in serres onder beschermde omstandigheden. Bij uitgeplante exemplaren blijven de bladeren zichtbaar kleiner, althans na het verplanten. Later op de definitieve standplaats is de bladgrootte zoals aangegeven. Bladkleur: donkergroen, slechts een weinig glanzend. Korte, bruinige bladsteel, zoals de scheuten.

Bloesems
De soort is tweehuizig, de Dark Green is een vrouwelijke plant. De bloesems zijn heel klein en onopvallend, mat wit, ze bloeien in mei-juni. Voedingsplaats voor bijen, voor de tuineigenaar zijn de bloesems echter niet interessant.

Vruchten
Steenvruchten; zwart, tot 6 mm groot, blijven lang hangen, geliefd voedsel voor vogels, daardoor ook natuurlijke verspreiding; giftig, consumptie veroorzaakt diarree en braken.

Wortels
Fijne, dichtvertakte wortels, veel fijne wortels in de bovenste grondlaag. wortelgroei in het begin aarzelend, antagonistisch tot de scheuten schieten.

Standplaats
Houdt van een luchtvochtig klimaat; in volle zon of halfschaduw, kan ook in de lichte schaduw onder bomen worden geplaatst; beschermen tegen winterzon en tocht. Gevoelig voor zomerdroogte, droge lucht en bodem. Bij een droge lucht besmetting met rode spinnen mogelijk.

Bodem
Humusrijke, voedzame, vochtige, maar goed doorlatende grond, houdt van een humusrijke zandgrond, humusrijk grind of een zure minerale grond; lichtzuur tot neutraal; leemachtige-kleiachtige, dichte standplaatsen of standplaatsen met opgestuwd grondwater zijn helemaal niet geschikt, indien de pH-waarde te hoog is treedt chlorose op. Gevoelig voor zomerdroogte;

Eigenschappen
Winterhard; kan uitgeplant en ingeworteld lage temperaturen zonder problemen verdragen; houdt van een hoge luchtvochtigheid; kan niet goed tegen hitte en lange droogte, houdt heel veel van schaduw, niet gevoelig voor worteldruk, laat zich gemakkelijk snoeien, geschikt voor de stad.

Gebruik
De soort wordt in Japan als standaardplant in Japanse tuinen gebruikt, waarbij de snoei van de planten heel belangrijk is. De soort is ook geschikt voor vlakke bol-, kegel-, of piramidevormen; ook voor groene kunstobjecten, die door het verwijderen van volledige takken en het inkorten van de overblijvende twijgen de planten er ouder laten uitzien. Doordat de plant zich gemakkelijk laat snoeien, is ze ideaal als haag, maar het duurt wel verschillende jaren vooraleer ze tot zichthoogte is gegroeid. Ook heel geschikt als afboording en haag voor de voortuin.

Bijzonderheden
Schuilplaats voor vogels en kleine dieren; de schors heeft een bittere smaak, daardoor ook een natuurlijke bescherming tegen wildvreterij.

Aanbevolen tuingebruik
Hagen (manshoog), afboordingen, schalen, troggen, bloembakken, op het terras, gesnoeide bollen en kegels, alternatief voor andere altijdgroene planten.

Korte beschrijving
Hoogte: 2-3 m
Groei: dichtbegroeid opgaand
Loof: altijdgroen, ovaal
Bloesems: mei tot juni, tweehuizig, crèmewit
Vrucht: van september tot de winter; zwart; rond; giftig
Standplaats: fris tot vochtig, doorlatend, zuur, humusrijk; in volle zon tot halfschaduw
Andere: winterhard

Klik op de foto's

Terug naar overzicht