Diverse Privetuinen

Ilex crenata ‘Dark Green’® en ‘Blondie’® worden steeds vaker toegepast in particuliere tuinen. Hieronder treft u een overzicht van tuinfoto’s met korte beschrijvingen.

foto 1
In deze privétuin worden de plantvakken waarin Rosa ‘The Fairy’ de bodem bedekt, omzoomd door lage hagen van Ilex crenata ‘Blondie’®. Op de hoeken groeien grote, in bolvorm geknipte exemplaren van dezelfde cultivar.

foto 2
Dat Ilex crenata ‘Blondie’® ook geschikt is voor hoge hagen bewijst de aanplant in deze tuin. De planten van bijna 2 meter hoog zorgen voor privacy en omdat de twijgen door het wekwerk heen groeien, is dit op den duur niet meer zichtbaar.

foto 3
Het ronde gazon dat aan dit tuinhuis grenst, wordt omkaderd door een stevige haag van Ilex crenata ‘Dark Green’®. Zo is hier een beschutte plek ontstaan waarbij de roodbladige Photinia, die net boven de haag uitgroeit, voor kleur zorgt.

foto 4
De vakken op deze parkeerplaatsen zijn gemarkeerd met circa 50 cm hoge blokvormen van Ilex crenata ‘Blondie’®. Op de grenslijn staat een haag van dezelfde hulst maar hier hebben de planten een hoogte van twee meter.

foto 5
De entree van dit bedrijfsgebouw krijgt hoogte door de in de herfst geel verkleurende Ginkgo biloba. Langs de trap staat een stevige haag van Ilex crenata ‘Blondie’® met aan de kopse kant enkele strak geknipte bollen.

foto 6
Een voortuin met aan beide zijden van de oprit leilindes, vakken met siergrassen en hagen van Ilex crenata ‘Dark Green’®. De hagen zijn relatief dik om zo een stevige scheidingswand met het trottoir te krijgen.

foto 7
In deze nog jonge tuin worden bijna twee meter hoge zuilen van Ilex crenata ‘Blondie’® omzoomd door Osmanthus burkwoodii. Beide soorten zijn wintergroen maar door te kiezen voor afwisseling in bladkleuren is toch contrast ontstaan.

foto 8
Bij de restauratie van deze historische tuin bij een oude notariswoning werd bewust gekozen voor Ilex crenata ‘Dark Green’® in plaats van de oorspronkelijk aangeplante ziektegevoelige Buxus. De nu nog kleine bollen groeien in de loop der jaren uit tot een forse wolkengroep.

foto 9
Een fraai staaltje van vormgeving met planten. Op de achtergrond een meerstammige gewone hulst en een grote bolvorm van Prunus lusitanica, de Portugese laurier. Op de voorgrond een afgeplatte bolvorm van Ilex crenata ‘Dark Green’®.

Klik op de foto's

Terug naar overzicht